Opening mtb parcours Spaarnwoude Park Haarlemmermeer

Het mountainbikeparcours is af!

Publicatiedatum: 23 april 2023

Na een “Pang” en een hoop gejuich is het zover. Op 23 april schoten veertig jeugdleden van de vereniging de Noordbikers als eerste het mountainbikeparcours op.

Het startschot werd gedaan door Mariette Sedee, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer en bestuurslid van het recreatieschap Spaarnwoude. Het vernieuwde mountainbikeparcours in de Haarlemmermeer is daarmee officieel geopend.  

Samen met 200 mountainbike fanaten is de opening van het parcours goed gevierd. In de toespraak van Wim van Rijnswou, de voorzitter van de vereniging de Noordbikers, werden vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij hebben met elkaar ruim 1000 uur werk verricht aan het parcours. Mariëtte Sedee vult aan dat de gemeente nu een state-of-the-art route heeft van ruim 23 kilometer lang aaneengesloten parcours in het mooie groen van Haarlemmermeer. Daarna volgde het startschot en kregen veertig jeugdleden de primeur om als eerste het parcours op te gaan. Tijdens de opening werd een speciaal test event georganiseerd waar bezoekers mountainbikes konden testen van diverse merken.

23 kilometer aaneengesloten MTB parcours in het groen van de Haarlemmermeer
De mountainbikeroute ligt in de gemeente Haarlemmermeer en strekt zich uit van Zwaanshoek tot Vijfhuizen. Het plan voor verbetering van de route is niet in één dag bedacht. Na de aanleg van de hoogspanningsmasten van TenneT zijn routes verdwenen of beschadigd. Om die reden ging het recreatieschap Spaarnwoude, als beheerder van het gebied met de vereniging MBC de Noordbikers om tafel. Met als doel de routes in ere te herstellen en aan te vullen met verrassende nieuwe elementen waar de mountainbiker blij van wordt. De route bevat uitdagende sprongetjes, een zigzagklim op de Big Spotters Hill en in totaal drie nieuwe waterpassages van bruggen over en door het water. Door half verharding kan er straks het hele jaar rond naar hartenlust gefietst worden. Door diverse routes te verbinden ontstaat er in totaal 23 kilometer aaneengesloten MTB parcours, een unicum in de regio.

Ecologie speelt een belangrijke rol
Uit ecologisch onderzoek kwam naar voren dat de originele route niet gunstig zou zijn voor marterachtigen. In overleg met de ecoloog zijn er alternatieven op de route gemaakt.

De aanleg is financieel mogelijk gemaakt door het Recreatieschap Spaarnwoude en de mountainbikevereniging de MBC Noordbikers met behulp van sponsoren Bikezone, Schwalbe en Giant. De aanleg van de route is uitgevoerd door de vereniging.


Meer nieuws