Gebiedsbezoek maatregelen zwemwaterkwaliteit Westbroekplas

Verbetering zwemwaterkwaliteit Westbroekplas

Publicatiedatum: 27 maart 2023

Maatregelen Westbroekplas voor schoner zwemwater

De Westbroekplas in Velserbroek heeft regelmatig te maken met blauwalgenoverlast waardoor er een zwemwaarschuwing of negatief zwemadvies geldt. Om zwemmers te beschermen tegen gezondheidsrisico’s nam Rijnland, in samenwerking met recreatieschap Spaarnwoude en de provincie Noord-Holland, maatregelen om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren.

Bij zwemwaterlocatie “zwemstrand” zijn meerdere werkzaamheden uitgevoerd. Het gaat hierbij om het aanleggen van een pomp bij het zwemstrand en het aanbrengen van damwanden (schermen) in het water tussen het diepere deel van de plas en de ondiepere zwemzone. Deze schermen zorgen ervoor dat het schone en koudere water vanaf het gemaal langs de zwemzone wordt geleid. Dit leidt tot minder kans op de hinderlijke blauwalgen in de zwemzone. Nazmi Türkkol, bestuurder van het Recreatieschap Spaarnwoude en Waldo von Faber, hoogheemraad bij Rijnland namen samen een kijkje bij de Westbroekplas.

"Het recreatieschap zet zich in voor een ontspannen vrije tijd buiten voor iedereen", aldus Türkkol. "De Westbroekplas heeft een unieke ligging direct naast Velserbroek. Heel fijn dat we ons samen met het waterschap inspannen om het zwemwater schoner te maken. Omdat ik ook bestuurder ben in Amsterdam van stadsdeel Nieuw-West, leer ik hier ook weer van voor de zwemlocaties daar."

Pomp staat aan van mei tot en met september

Veel blauwalgen groeien optimaal in stilstaand en voedselrijk water, bij een temperatuur tussen de 20 en 30 °C. Zij komen dan ook meestal tot bloei in warme zomers. De pomp zal daarom naar verwachting aan staan van mei tot en met september. In de rest van het jaar is het water te koud voor de algen dus staat de pomp uit.

Von Faber zette, onder toeziend oog van Aannemingsbedrijf Gebr. Schouls de pomp aan: "de Westbroekplas is een mooie recreatieplek”, aldus hoogheemraad Waldo von Faber. “Kinderen kunnen hier zwemmen, klimmen en klauteren. Wat wil je nog meer? Nouja, schoon zwemwater natuurlijk. Dat wil toch iedereen! Ik ben blij dat we op deze manier de waterkwaliteit kunnen verbeteren. Laat de zomer maar komen!”


Meer nieuws