2024 Mysteryland overzichtsfoto

Mysteryland draait bijna volledig op Groene Stroom

Publicatiedatum: 25 augustus 2023

Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus viert Mysteryland haar 30-jarige jubileum. Deze 2023-editie draait bijna volledig op vaste, lokaal opgewekte, groene stroom.

Mysteryland is het eerste festival in Nederland dat op deze schaal groene stroom gebruikt. Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ID&T, Lokaal Energiebedrijf Tegenstroom, EcoVolt, de gemeente Haarlemmermeer en Recreactieschap Spaarnwoude.

Het driedaags festival draait grotendeels op lokaal opgewekte stroom van de schuur van de lokale ondernemer Jos van Koeckhoven, die met zijn bedrijf grenst aan het festivalterrein. Het recreatieschap is blij dat ook de andere evenementen - die net zoals Mysteryland plaatsvinden in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde - gebruik gaan maken van de lokaal opgewekte zonnestroom.

Zonnestroom met label
Koeckhoven wekt op zijn dak meer zonnestroom op dan hij zelf gebruikt. De extra stroom levert hij aan Tegenstroom, die het doorlevert aan Mysteryland. De zonnepanelen leveren stroom aan het algemene elektriciteitsnet en krijgt een administratief label. Met dit label, een ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) garandeert Tegenstroom dat de stroom ook echt van de schuur van Jos komt. Omdat de aansluiting van een vaste stroomvoorziening niet goedkoop is, dragen alle betrokken partijen financieel bij aan de realisatie van de vaste stroomaansluiting.

CO2 besparing van circa 195 ton
De groene zonnestroom vervangt vrijwel alle diesel aggregaten die de grote podia voorzien van energie. In plaats van het verstoken van ongeveer 60.000 liter diesel, gebruikt het festival ongeveer 135.000 kWh groene stroom, een CO2 besparing van ongeveer 195 ton, ofwel ongeveer 1.000.000 auto kilometers. Om die hoeveelheid uit de lucht te halen heb je ongeveer 7.800 bomen nodig.

Zo klein mogelijke footprint
“We willen een zo klein mogelijke footprint. Duurzaamheid zit in het DNA van ID&T”, vertelt projectmanager Maarten van ’t Veld. “Wij zijn enorm trots dat we samen met de andere betrokkenen deze belangrijke stap voorwaarts kunnen zetten. We hopen hiermee andere organisatoren te inspireren. Deze inspanning sluit goed aan bij onze ondertekening van de Green Deal Circular Festivals dat zich richt op duurzame innovatie en waarin we hebben beloofd ons hard te maken om in de toekomst voor een groot deel circulair en klimaatneutraal te zijn.”

 


Meer nieuws