Recreatiegebied Groene Carré krijgt Transavia bos

Publicatiedatum: 30 november 2021

Afgelopen zondag werd het startsignaal gegeven voor de aanplant van het ‘Transavia bos’ in recreatiegebied de Groene CarrĂ© in Haarlemmermeer.

Het bomenplantinitiatief werd opgezet door medewerkers van Transavia in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en gebiedsbeheerder Recreatieschap Spaarnwoude. Djèm Verheul kocht met haar ouders, beiden al jaren werkzaam bij Transavia, als eerste een boom en mocht de spits afbijten. In aanwezigheid van Mariette Sedee, bestuurslid van Recreatieschap Spaarnwoude en wethouder bij de gemeente Haarlemmermeer, stak Djèm als eerste de schep in de grond voor de aanplant van ongeveer 5000 bomen.

Bomen planten voor groene toekomst
Het initiatief voor het ‘Transavia Bos’ komt van Bas van Veldhuizen en Esther Kruyswijk, beiden piloot bij Transavia. In samenwerking de Stichting Meerbomenplanten van Zen.nl werd de actie opgezet en konden medewerkers meedoen door één of meerdere bomen te kopen. Bas van Veldhuizen: “Ik heb al meerdere keren bijgedragen aan bomenplantprojecten in het buitenland en dacht, waarom kan ik dat niet ook hier in Nederland doen?” Esther Kruyswijk: “Dit is pas het begin, we gaan door met het planten van bomen en hopen dat anderen ons voorbeeld volgen“. Voor iedereen die meedeed, zet Transavia de verdubbelaar in en plant ook een boom. Dirk Neelis, financieel directeur bij Transavia: “Transavia’s steun voor het bos staat symbool voor het samen werken aan een groenere toekomst, want daar willen we naar toe. Ook Transavia heeft zich gecommitteerd om de C02-uitstoot flink te reduceren, dat doen we onder andere met nieuwe vliegtuigen en door te werken met meer duurzame brandstof. Het Transavia bos is een prachtig initiatief vanuit onze medewerkers om onze duurzaamheidsambities kracht bij te zetten.”

De Groene Carré – onderdeel van Spaarnwoude Park
De Groene Carré maakt onderdeel uit van Spaarnwoude Park en is een belangrijke ecologische verbinding tussen verschillende recreatiegebieden in de Haarlemmermeer. Het gebied is voornamelijk populair onder fietsers, wandelaars met de hond en vliegtuigspotters. Het gebied is nog vrij open en is daarmee bijzonder geschikt voor de aanplant van meer groen.  Als groene buffer rondom Schiphol en de polderbaan is dit een passende locatie voor de aanplant van bomen, het ‘Transavia bos’. Mariette Sedee, bestuurslid van Recreatieschap Spaarnwoude en wethouder bij de gemeente Haarlemmeer: “De bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeer van het gebied, een schonere lucht en een gezondere leefomgeving. Een mooie afwisseling tussen een bosvak en het weidse uitzicht op Schiphol maakt de wandeling of fietstocht nog leuker.” 

Bomensoorten
Een verscheidenheid aan soorten bomen bevordert de biodiversiteit. Er worden verschillende soorten bomen geplant, passend bij het open karakter van het gebied. Dit zijn de lijsterbes, zomereik, gelderse roos en zwarte els. Recreatieschap Spaarnwoude stelt daar 8500 vierkante meter grond voor beschikbaar.

 

 

 

 


Meer nieuws