2022 Boerenerf Spaarnwoude

Onderhoudswerkzaamheden op en rondom Boerenerf Spaarnwoude

Publicatiedatum: 2 december 2022

Werkzaamheden op het buitenterrein van Boerenerf Spaarnwoude

De komende tijd vinden er op en rondom het buitenterrein van Boerenerf Spaarnwoude diverse werkzaamheden plaats. De parkeerplaats krijgt een groenere uitstraling met vleermuisvriendelijke verlichting en in het weilandje links voor de brug wordt een kikkerpoeltje gegraven. Vanaf begin volgend jaar worden bij de toegangswegen robuuste houten boerenhekken geplaatst.

Recreatieschap Spaarnwoude wil op deze manier het ‘boerengevoel’ meer benadrukken. Streven is het erf de komende jaren te ontwikkelen tot een aantrekkelijke vrijetijdsbestemming waar bezoekers ervaren waar ons voedsel vandaan komt en hoe we dit op een zo duurzaam mogelijke manier produceren. Boerderij Zorgvrij, pannenkoekenrestaurant Onder de Platanen en de Tuinderij werken nauw samen, met het historische boerderijgebouw als kloppend hart. Educatie blijft een belangrijk onderdeel van het aanbod.

Groen parkeren
De parkeerplaats krijgt een opknapbeurt. De huidige verharding wordt vervangen door grastegels waardoor de parkeerplaats op termijn een groenere uitstraling krijgt. Ook krijgen de lantaarnpalen vleermuisvriendelijke verlichting, zoals die op meer plekken in Spaarnwoude Park wordt toegepast. De parkeerplaats beschikt al over elektrische laadpalen.

Weiland met kikkerpoeltje
In het weiland links voor de boerderij komt een poeltje voor kikkers, libellen en insectensoorten. De beukenhaag wordt verwijderd, maar op een later moment weer teruggeplaatst. Het terrein van de weertuin voegen we toe aan het weilandje; zodat dit in de toekomst voldoende ruimte biedt om er bijvoorbeeld enkele schapen te laten grazen. De elementen van de weertuin verdwijnen tijdelijk naar de opslag en komen later op een andere plek op het boerenerf weer terug.

Verplaatsing ruiterpad
Onderdeel van de werkzaamheden vormt het verplaatsen en verlengen van het ruiterpad zodat er een verbinding ontstaat tot aan het tunneltje. Ruiters hoeven hierdoor een mindere lange oversteek over de weg te maken om het ruiterpad te kunnen vervolgen.

Uitvoeringsprogramma Spaarnwoude Park
De ontwikkeling van Boerenerf Spaarnwoude is een project uit het uitvoeringsprogramma van de langetermijnvisie Spaarnwoude Park 2040, rijk aan natuur, buitenleven en verhalen uit het verleden. De aanleiding vormt de stevige groei van steden rondom het recreatiegebied. Actuele thema’s zoals energietransitie, streekgerichte en natuurinclusieve landbouw en behoefte aan ontspanning in het groen spelen hierbij een belangrijke rol. De steeds veranderende behoeften van de recreant vragen om een dynamisch en ondernemend recreatieschap. Kijk hier voor meer informatie.

 

 


Meer nieuws