Zwemmen Veerplas Spaarnwoude Park

Het zwemseizoen is begonnen!

Publicatiedatum: 1 mei 2023

Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kies dan één van onze vier officieel aangewezen zwemlocaties uit!

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Let bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Alleen officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. De website www.zwemwater.nl of de app Zwemwater geeft actueel zwemadvies.

Let op! De locatie de Watergeus te Velsen is geen officiële zwemlocatie meer aangezien de locatie niet voldoet aan de veiligheidseisen. Zwemmen bij deze locatie wordt daarom afgeraden. 

Geen toezicht op zwemmers 
Bij onze recreatieplassen is er geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op jezelf en op de kinderen.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 
Buiten de officieel aangewezen zwemlocaties ontbreekt het inzicht in de veiligheidssituatie en wordt daarom afgeraden. Naast het feit dat er geen controles op veiligheid en hygiëne plaatsvinden kunnen er gevaren zijn die je vooraf niet goed kunt inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen. 

Duiken vanaf objecten en zwemmen in vaarwater verboden
In vaarwater is zwemmen verboden omdat er vanaf boten en schepen geen goed zicht is op zwemmers. Ook wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd en kan er een sterke stroming staan. Het springen en duiken van bruggen, speeltoestellen, steigers en andere objecten is levensgevaarlijk en overal verboden.

Beheer en onderhoud in het zwemseizoen

  • De zonneweides worden weer wekelijks gemaaid
  • Toiletgebouwen zijn weer geopend op de zwemlocaties.
  • Stranden worden geëgaliseerd en bijgehouden.
  • De schoonmaakploegen doen hun uiterste best om de strandjes en ligweides schoon te houden. Je kunt ook een steentje bijdragen door afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. Op drukke zomerse dagen kunnen afvalbakken snel vol raken, gooi het afval weg in een afvalbak iets verderop of neem het mee naar huis. Op deze manier houden we het gebied schoon!

We wensen iedereen een fijn zwemseizoen! 


Meer nieuws