2022 Werving Fort benoorden Spaarndam

Gezocht: ondernemer met lef

Publicatiedatum: 14 februari 2022

Wervingstraject herbestemming Fort benoorden Spaarndam en munitiebos van start

Recreatieschap Spaarnwoude zoekt een partij die met lef, realisatiekracht én zorg een nieuwe bestemming geeft aan Fort benoorden Spaarndam en het nabij gelegen munitiebos (samen Het Benoorden). Drieëntwintig hectare natuur, cultuur en recreatie ontwikkelen tot een belevingslocatie voor iedereen; een flinke uitdaging vol kansen. Geïnteresseerden kunnen een aanmeldingspakket opvragen door een mail te sturen naar info@hetbenoorden.nl.

Tussen Velserbroek, Haarlem-Noord en Spaarndam komen natuur, weidse uitzichten, UNESCO werelderfgoed en een prettige woonomgeving samen. Het forteiland met het fort, een munitiebos met 39 plofhuizen en een bureelgebouw, liniewal, graslanden en verschillende historische landschapselementen vormen hier samen Het Benoorden. Het recreatieschap startte in 2020 een proces dat tot een nieuwe toekomstbestendige en gedragen invulling moet leiden. Nadat via een breed ingezet participatieproces de wensen en grenzen zijn bepaald, start nu de werving voor het vinden van een geschikte partij.

Werving- en selectieproces
Geïnteresseerden kunnen op basis van de beschikbare informatie een plan op hoofdlijnen indienen bij het recreatieschap tot uiterlijk 1 mei 2022. De indieners ontvangen daarna een vrijblijvend advies over o.a. de geschiktheid en eventuele samenwerking met andere partijen. Vervolgens krijgen zij de gelegenheid het plan nader uit te werken en deze uiterlijk in te leveren op 31 juli 2022. Een selectiecommissie met leden uit de maatschappelijke adviescommissie en de ambtelijke adviescommissie buigt zich over de plannen. Gekeken wordt in hoeverre deze tegemoet komen aan de gezamenlijk geformuleerde wensen en grenzen. Streven is het bestuur van het recreatieschap eind 2022 te laten beslissen over de voorgestelde voorkeurskandidaat.

Participatie
Zomer 2020 is het recreatieschap gestart met een participatieprogramma voor herbestemming van Het Benoorden. Daarin is het fundament gelegd voor een gedragen en toekomstbestendige herbestemming. Informatie is verzameld via de open dag, het online platform en interviews met stakeholders. Een maatschappelijke adviescommissie met daarin vertegenwoordigers van verschillende belangenpartijen zoals omwonenden en natuurorganisaties bracht adviezen uit. Dit alles resulteerde in een Bidbook en een Witboek, die de basis vormen voor toetsing van de ingediende plannen.

Het Benoorden
De hoeveelheid en diversiteit aan historische schilderingen en tekeningen in combinatie met het bijzondere landschap met munitiecomplex maken Fort benoorden Spaarndam en omgeving uniek binnen de Stelling van Amsterdam. Vrijwilligers dragen bij aan het onderhoud en organiseren incidenteel een open dag. Het recreatieschap krijgt gedurende het herontwikkelingsproces advies van BOEi, een non-profit organisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. 

 


Meer nieuws