processierups

De eikenprocessierups

Publicatiedatum: 10 juni 2022

De eikenprocessierups is weer gespot in het land. Welke maatregelen neemt Spaarnwoude en wat kun je zelf doen?

De rups heeft kleine pijlvormige haartjes die bij contact met de huid nare reacties kunnen veroorzaken, zoals huiduitslag, jeuk maar ook irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen. 

Bestrijding
Van april tot juni komen de eikenprocessierupsen weer uit hun eitjes. De groepen behaarde rupsen gaan in de nacht op zoek naar voedsel. In Spaarnwoude Park wordt de eikenrups in het begin van het jaar preventief bestreden. Daarnaast wordt in een later stadium door een gespecialiseerd bedrijf gemonitord welke eikenbomen aangetast zijn, waarna het bestrijdingsbedrijf de rupsen kan verwijderen. De nesten worden mechanisch verwijderd door middel van grote zuigmachines, en worden later verbrand zodat de brandharen niet in de lucht kunnen komen.

Hulp van de vogels
De bestrijding van de rups doen we niet alleen. In gebieden met eikenbomen hangen vogelkastjes voor mezen. Deze kleine vogels eten tot wel 40 rupsen per dag. Spaarnwoude heeft ervoor gekozen om geen chemische bestrijding toe te passen, omdat ook andere (nuttige) insecten daar last van kunnen hebben en we willen natuurlijk niet dat het ten koste gaat van de biodiversiteit. 

Rood-wit gestreept lint
In Spaarnwoude zijn er relatief weinig eikenbomen te vinden. Daar waar de processierups is gesignaleerd en verwijderd, is rood-wit gestreept lint om de bomen gespannen. Zo kunnen bezoekers deze snel herkennen. Dat de rupsen hier echter zijn weggehaald, betekent niet dat het gevaar volledig is geweken: men moet in deze gebieden nog steeds extra alert zijn. 

Wat te doen na contact met de eikenprocessierups? 
Ben je (vermoedelijk) in contact gekomen met de eikenprocessierups en heb je hierdoor klachten? Op de website van het Rode Kruis lees je wat je kunt doen. 

Vragen en meldingen
Wil je een melding maken van een plek waar de rupsen zitten in het gebied? Gebruik dan ons meldformulier.

2021 nestkastjes // nestkastjes.jpg (132 K)


Meer nieuws