De Bever is niet meer

Publicatiedatum: 2 juni 2022

Even waren we in de ban van de bever, een nieuw soort dat in Spaarnwoude Park werd gesignaleerd.

Helaas is er geconstateerd dat de bever niet meer in leven is. Om er achter te komen waaraan het beestje is komen te overlijden wordt verder onderzoek gedaan.

De bever – een verbazingwekkende soort met een eigen kijk op het beheer
De komst van de bever zou een waardevolle aanvulling zijn op de natuur in Spaarnwoude Park. Hij zorgt bijvoorbeeld voor een grotere biodiversiteit langs de oevers. In de winter helpt hij aan het vrij maken van oevers door het weg snoeien van zachte houtsoorten als de Wilg. In de zomer werkt hij aan het openen van de dicht gegroeide sloten door het eten van de waterplanten. Met zijn bouwkundige talenten is dit kleine en sterke dier in staat het landschap en de waterhuishouding volledig naar zijn hand te zetten en gunstige omstandigheden creëren voor een tal van soorten. Naast een positieve invloed op de natuur, kan de bever ook negatieve gevolgen veroorzaken en consequenties met zich meebrengen voor activiteiten die er in het recreatiegebied plaatsvinden. Om die reden werden de nodige onderzoeken in gang gezet om de komst van de bever in goede banen te leiden.

Achtergrondinfo
De bever werd gesignaleerd op de wildcamera die de beheerder dit voorjaar plaatste nadat hij de eerste meldingen over dit knaagdier ontving.  Daarmee had dit het eerste exemplaar kunnen zijn dat zich in de provincie Noord-Holland vestigt. Op basis van de uitwerpselen hebben ze het geslacht kunnen bepalen, de bever was een vrouwtje. 

Hout als voedsel en bouwmateriaal
Bevers zijn planteneters en eten waterplanten, maar ook de boomschors van soorten als eik, berk, wilg of kersenboom, staat op hun menu. Een groot deel van hun tijd besteden ze aan knagen. Ze knagen met hun vier grote voortanden met gemak bomen met een doorsnede van een halve meter door. Ook in Spaarnwoude Park zag je her en der afgekloven takken en bomen liggen. Bevers gebruiken het hout vaak als bouwmateriaal voor hun burcht, waar ze de winter in doorbrengen en hun voorraad voedsel bewaren.

Water, voedsel en leefruimte
Bevers horen van oudsher thuis in het waterrijke Nederland, maar waren door bejaging volledig uitgestorven. Sinds 1988 zijn ze weer uitgezet in ons land. Eerst in de Biesbosch, daarna ook in andere gebieden. Ze komen nu in nagenoeg alle provincies voor, zolang er maar genoeg water, voedsel en leefruimte aanwezig is. In totaal leven in Nederland naar schatting 3500 bevers en de populatie groeit nog steeds. In Noord-Holland zijn tot nog toe alleen zwervende bevers gezien.


Meer nieuws