Nationaal Monument MH17 - Park Vijfhuizen

Publicatiedatum: 25 november 2021

In Park Vijfhuizen doet het Monument MH17 stilstaan bij de vreselijke vliegtuigramp die in ons geheugen gegrift staat. Om de herinnering aan de 298 slachtoffers levend te houden.

Herinneringsbos ter nagedachtenis
Nationaal Monument MH17 is een bijzonder landschapsobject dat de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. Er zijn in een parkachtige oase 298 bomen in een groen lint geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers; voor elk slachtoffer één. Hiermee is in Park Vijfhuizen een plek gecreëerd die in het teken staat van bezinning, troost, hoop én verbinding. Rondom het monument staan op veel plekken zonnebloemen die jaarlijks rond 17 juli in bloei staan. Ook biedt het ruimte aan een intiem amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken.

Stichting Nationaal Monument MH17
De datum 17 juli 2014 zal voor altijd in het teken staan van de MH17-tragedie. Het overlijden van de 298 inzittenden van vlucht MH17 vormt een onmetelijk verlies voor duizenden nabestaanden. Met dit monument heeft de Stichting Nationaal Monument MH17 een plek kunnen geven aan de gevoelens van inwoners uit alle landen die slachtoffers betreuren, met hen sympathiseren en grote betrokkenheid tonen.

Het Nationaal Monument MH17 is op maandag 17 juli 2017 tijdens hun jaarlijkse herdenkingsdienst door nabestaanden in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren ook onder de aanwezigen. 

24 uur per dag vrij toegankelijk
Het monument is te vinden in Park Vijfhuizen, grenzend aan luchthaven Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer. De plek is voor iedereen 24 uur per dag vrij toegankelijk. De Stichting Nationaal Monument MH17 is opgeheven na voltooiing van het monument en heeft het beheer overgedragen aan Recreatieschap Spaarnwoude. 

De vrijwilligers van Stichting Vrienden van het Nationaal Monument MH17 helpen bij de instandhouding van het monument, door onder andere een deel van het onderhoud op zich te nemen, hand- en spandiensten te verlenen bij officiële gelegenheden en rondleidingen te verzorgen.

Kijk voor meer informatie op de website Monument MH17.

Beeldmateriaal door Fotograaf Philip Kruijer.