Molen De Veer

Publicatiedatum: 8 juli 2021

In Spaarnwoude Park vind je in de Veerpolder een markante molen: De Veer. De oorspronkelijke poldermolen is in 1701 gebouwd, de huidige molen stamt uit begin deze eeuw.

Ook in dit gebied moesten molens voorkomen dat het land van de boeren onder water kwam te staan. Poldermolens zoals De Veer pompten door te malen het water uit de polder, in dit geval de Veerpolder. De Veerpolder besloeg overigens oorspronkelijk een veel grotere oppervlakte, na de aanleg van de Haarlemmertrekvaart tussen Haarlem en Amsterdam in 1631 bleef hier een stuk minder van over. Het zuidelijk deel werd tot zelfstandige polder gemaakt, de Zuiderpolder, met een eigen molen.

Windmolen bij de Veerplas
De Veer staat in Haarlem vlakbij Penningsveer, ten noordwesten van de Veerplas. De molen is een zogenoemde grondzeiler: een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend. Wanneer de wieken bij dit soort molens draaien, scheren ze rakelings langs de grond omdat grondzeilers relatief compact gebouwd zijn. Ondanks dat ook De Veer in omvang een vrij bescheiden molen is, woonde hier ooit een molenaarsgezin met maar liefst 10 kinderen!

Van upgrades tot verwoesting
In de loop der jaren heeft De Veer verschillende ‘upgrades’ gekregen: van een stalen vijzel in 1874 tot een elektrische aandrijving in 1938. De meest ingrijpende gebeurtenis stamt echter uit 1998: de poldermolen is toen door vandalisme afgebrand. In 2002 is De Veer vrijwel volledig herbouwd opgeleverd, alleen de fundering en motorvijzel hadden de brand doorstaan.

Bewonder de molen aan de Veerplas eens van dichtbij door een van de fiets- en wandelroutes die erlangs voert. En: je kunt De Veer bovendien de donderdagen tussen 13-17 uur bezoeken.