Andere activiteit kiezen?

Rondje Spaarnwoude: dé ronde van Spaarnwoude

Stap op de pedalen en fiets langs veenweiden, lintdorpen en polders.

Neem de tijd voor de historische dorpjes Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Spaarndam. In Haarlemmerliede bekijk je de paardenmuur tegenover de Rooms-Katholieke kerk. Kerkgangers zetten vroeger hier de paarden van hun koetsjes aan de ijzeren ringen. In Spaarnwoude kom je langs het markante kerkje Stompe Toren en in Spaarndam waan je je in vroegere tijden met al die leuke oude huisjes. De held van het dorp is Hansje Brinker, tot ver buiten de landsgrenzen bekend. 

Onderweg kom je langs de forten Benoorden en Bezuiden Spaarndam, Fort Penningsveer en Fort Liebrug, allemaal forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Dit is een vijfendertig kilometer lange ring van forten, batterijen en waterwerken op vijftien tot twintig kilometer afstand van Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914, ter bescherming van de hoofdstad. De verdedigingslinie staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Op de route kom je de leukste terrasjes tegen. In Spaarndam kun je even stoppen bij De Toerist aan de Spaarndammerdijk, of Café Spaarndam aan de Westkolk. In Buitenhuizen kom je langs Villa Zomerdijk, of cafetaria Visser bij pont Buitenhuizen.

Locatie