Andere activiteit kiezen?

Fietsroute langs forten en molens (17 km)

Fietsen langs forten, oude molens en landschappen die van historische betekenis zijn: proef de geschiedenis tijdens de Monumentenroute.

De fietstocht start in Halfweg, vroeger Halverwege geheten (halverwege Amsterdam en Haarlem) en gaat vervolgens over de Spaarndammerdijk, de oude Zuider IJ- en Zeedijk.

Je fietst langs Fort Liebrug, met de nabij gelegen forten Penningsveer en De Liede, die samen een dichte verdedigingslinie vormen. De forten zijn onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is een vijfendertig kilometer lange ring van forten, batterijen en waterwerken op vijftien tot twintig kilometer afstand van de hoofdstad, aangelegd tussen 1880 en 1914. De stelling staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Ook kom je langs het kerkje van Spaarnwoude, Stompe Toren genoemd. In de muur van de kerk zijn twee stenen ingemetseld op 269 centimeter hoogte. Dit zou de lengte geweest zijn van Klaas van Kieten, beter bekend als de reus van Spaarnwoude. Op en rond de kerkheuvel in het oude dorpje lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.

Het veenweidegebied Dijkland is rijk aan flora en fauna. Vooral de aanwezige veenweidevogelpopulatie is uniek voor dit deel van de randstad. De monumentenroute is zowel voor cultuur- als natuurliefhebbers een echte aanrader!

Routekaart

Locatie