Andere activiteit kiezen?

E-bike route 'Langs de Oevers van het Oer-IJ'

Over zeedijken, polderdijken en liniedijken van de Stelling van Amsterdam ervaar je het stroomgebied van het Oer-IJ

De fietstocht volgt de oude bedding van het Oer-IJ; van bron tot monding, vanuit Amsterdam naar Castricum en via Velsen terug. Voor een belangrijk deel over historische dijken; zowel langs de noord- als langs de zuidkant van het Noordzeekanaal. Er is ook nog een oostelijke lus, van het Centraal Station tot het Buiten IJ.

De routes zijn zeer gevarieerd; stedelijke omgeving, industrieel landschap, agrarische gebied en pure natuur wisselen elkaar af. Het maakt vooral duidelijk dat buitenruimte voortdurend verandert, en maakt tastbaar dat van het oorspronkelijke stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ nog steeds veel is terug te zien; met een herkenbare krekenstructuur, slingerende waterlopen en hoogteverschillen door restanten van eeuwenoude strandvlaktes.

De route vertelt ook verhaal van de mens en zijn bijzondere relatie met het water; als vijand en als bondgenoot. Kronkelende dijken herinneren aan de inspanningen om droge voeten te houden en de forten uit de Stelling van Amsterdam laten zien hoe met inundatie als wapen de vijand kon worden bestreden.

De Oer-IJ e-bikeroute bestaat uit vijf aansluitende trajecten. Op traject vier fiets je door Spaarnwoude Park. Het startpunt is Pontplein Velsen. Langs de trajecten is bewegwijzering met de tekst ‘Oer-IJ route’ geplaatst. Op het laatste deel van traject vier en op traject vijf, de oostelijke lus van Amsterdam Centraal tot het Buiten IJ, is geen Oer-IJ bewegwijzering beschikbaar. Hier volg je op verzoek van de gemeente Amsterdam de handwijzers van het knooppuntennetwerk.

Bekijk voor meer informatie over deze route de website van stichting Oer-IJ en download hier bijvoorbeeld het bijbehorende routeboekje of beluister de podcast. Informatie over de E-bike route staat ook op informatiepanelen bij Huis van Hilde in Castricum, het Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest en bij de veerponten in het Noordzeekanaal bij Velsen en Buitenhuizen.